aan de slag als zzp

Aan de slag als ZZP: Denk er goed over na

Je wilt aan de slag als ZZP? Dat is in een handomdraai geregeld. Zo eenvoudig als dit gaat, zo moeilijk is het om een succesvol inkomen te verdienen en plezier te houden in je werk.

Aan dit artikel heb je niets als je nu op zoek bent naar allemaal tips en trucs om een succesvolle ZZP’er te worden. Lees gerust verder als je nu op een roze ZZP wolk zit of serieus een afweging wilt maken om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan.

Waarom dit artikel Aan de slag als ZZP?
We werken veel samen met ZZP’ers en doen het zelf ook. Vanuit die ervaring willen we je meer inzicht geven in wat het betekent als je je vaste baan opzegt en zelfstandig gaat werken. Vooral ook omdat volgens ons er teveel rooskleurige verhalen en ideeën bestaan rond het zelfstandig ondernemen.

ZZP fabel 1: Je beslist over je eigen tijd

Een groot misverstand is het idee dat je als ZZP’er zelf over je eigen tijd beslist. Dat je vrij bent. Niets is minder waar. Vrij ben je alleen als je geen klanten hebt. Bij de meeste werkzaamheden werk je samen met mensen, binnen projecten met deadlines en tijdstippen waarop mensen wel en niet bereikbaar zijn. Zit je intern bij een klant, dan wordt je net als iedereen op hetzelfde tijdstip verwacht en ga je naar huis als ook de anderen naar huis gaan. In de regel werkt dit zo.

Alleen bij 100% zelfstandige beroepen en werkzaamheden waar je niet direct voor een klant, is de matte van vrijheid groter om zelf over je eigen tijd te beslissen.

ZZP fabel 2: Je bent vrij

Het is toch een heerlijk gevoel dat je zelf kunt beslissen wat je wel en wat je niet doet. Wanneer je wel en wanneer je niet werkt. Jawel, dit heerlijke gevoel is in de praktijk maar voor weinig ZZP’ers weggelegd. Waarom? Je moet geld verdienen.
Als ZZP’er zul je vrij snel merken dat alles draait om het draaien van omzet en winst. Beter gezegd, elke maand weer zul je minimaal zoveel geld moeten verdienen als je nodig hebt om te leven en je vaste lasten te betalen. Zeg maar het netto salaris dat je ontvangt in loondienst.
Dat netto salaris is niet een simpel rekensommetje waarbij je dit loon deelt door je uurtarief en ontdekt dat je maar 10 uur per week hoeft te werken.

Als ZZP’er krijg je dus te maken met de druk om betaalde opdrachten binnen te halen. Snel zul je merken dat je wel moet kiezen om een minder leuke klus te doen omdat die in elk geval geld oplevert. Hoezo ben je dan vrij?

ZZP fabel 3: Wat ik doe, doet nog niemand

Als startende ZZP’er zit je vol ideeën en wil je het vooral heel veel beter doen dan de medewerkers in loondienst. De markt wacht op jouw expertise, jouw inzet en vooral jouw unieke idee. Ga je eenmaal aan de slag dan merk je snel genoeg dat je niet uniek bent. Dat er andere zelfstandigen zijn die precies doen wat jij doet. Die dit al veel langer doen. Dat je de vraag krijgt waarom een opdrachtgever juist jou moet kiezen en niet die ander. Kortom, concurrentie!

Nou is er helemaal niets mis met concurrentie. Wij ervaren zelfs dat je beter presteert als er concurrenten zijn. Het maakt het veel makkelijker om je te onderscheiden en een opdrachtgever kan beter vergelijken. Maar voor je zover bent, heb je tijd nodig om jouw eigen propositie te bepalen, aan te scherpen, over boord te gooien en weer opnieuw te beginnen. Als starter heb je dus veel oefentijd nodig.
Kom je uit een bestaande werkomgeving en heb je een actief netwerk dan heb je meestal je eerste opdrachtjes wel snel binnen. Mensen gunnen je een werkend leven als zelfstandige. Als die opdrachten zijn afgerond begint het echt werk en moet je letterlijk aan de slag om werk binnen te halen. Dit staat haaks op je primaire behoefte aan inkomen. Oefentijd, acquisitie en netwerken wordt immers door niemand betaald. Nee, het kost vaak geld.

Wil je aan de slag als ZZP’er, bedenk dan goed dat je meer dan de helft van je tijd onbetaald bezig bent met van alles en nog wat behalve met dat werk waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Hiermee zijn we bij ZZP fabel 4.

ZZP fabel 4: Ik doe alleen nog maar werk dat ik leuk vind

Vergeet het maar of je moet alles leuk vinden om te doen. Als ZZP’er krijg je er veel meer werkzaamheden bij dan je in loondienst ooit gedaan hebt. Een kleine opsomming;

  • Je doet je eigen boekhouding
  • Je moet actief aan de slag met netwerken
  • Je beheert je website
  • Je voert kennismakingsgesprekken
  • Je gaat acquireren
  • Je doet je belastingaangifte
  • Je moet nadenken over je promotiemateriaal
  • Je bent bezig met LinkedIn en andere sociale media
  • Je maakt offertes en plannen
  • Je moet zorgen dat een offerte een opdracht wordt
  • Je bent bezig met het oplossen van problemen en tegenvallende resultaten

In je uppie moet je als ZZP’er van veel markten thuis zijn. Geld heb je niet om overal maar mensen voor in te huren die structureel werk uit handen nemen die je kunt besteden aan jouw inhoudelijke werk. Veel ZZP’ers werken daarom ‘s –avonds en in het weekend aan dit soort bijkomstig taken omdat ze weten dat het moet. Laten ze het teveel liggen, dan stapelt het zich op en komen ze in de problemen.

ZZP fabel 5: Ik verdien veel meer dan in loondienst

Als je met een roze bril even snel rekent wordt je slapend rijk. 40 uur werken per week x 65 euro per uur is toch al gauw 135.200,- EURO per jaar. Wauw!

Kun je als ZZP’er rijk worden? Voor de meeste ZZP’ers geldt dit niet. Waarom? Als ZZP’er verkoop je jouw tijd. Je draait uren en wordt per uur of project betaald. In theorie kun je dus nooit meer verdienen dan het aantal uur dat je werkt. Stop je met werken of ga je minder werken dan stopt direct jouw inkomen. Rijk worden doe je vooral door bezig zijn met hoe je meer geld kunt verkrijgen zonder dit zelf uit te voeren. De reden dat de meeste succesvolle ondernemers medewerkers in dienst hebben die het dagelijkse werk doen.

Kun je als ZZP’er een goede boterham verdienen?

Ja, dat kan zeker. Zeker de helft van de zelfstandigen kan zichzelf financieel goed bedruipen.
Maar, het aantal ZZP’ers is de laatste jaren wel flink toegenomen. Gevolg daarvan is toenemende concurrentie, daling van de uurtarieven en een steeds grotere groep zelfstandigen die het niet meer lukt om een minimaal jaarloon binnen te harken.

ZZP’er worden? Stel jezelf deze vragen voor je aan de slag gaat

Bezint eer ge begint is en blijft een mooi spreekwoord. Even los van wat je als ZZP’er gaat doen, wat je aanbod van diensten wordt en aan wie je dit gaat verkopen, geven we je graag een aantal bezinningsvragen. Gewone alledaagse vragen die je aan de keukentafel met je partner en vrienden kunt bespreken.

Privé vragen voor de ZZP’er

1. Hoeveel geld heb je nodig om de komende startmaanden rond te komen? Is dit geld ook beschikbaar? Zijn jij en jouw partner allebei bereid om het spaargeld te gebruiken? Zorg dat je het zeker weet door een feitelijk overzicht van jouw huishoudboekje.

2. Als je een maand geen of te weinig verdient, wat doet dit dan met je? Zie je dit als een probleem, heb je een alternatief of kun je het financieel opvangen?

3. Hoe belangrijk is vrije tijd voor je die je kunt besteden aan niet-werk. Blijf je werken in een maandag tot en met vrijdag ritme van 9.00-17.00 uur of kun je ook werken in de avonden en weekenden. Hoe reageert je partner en je gezin op jouw thuiswerk als je bezig bent met je administratie en offertes? Hoe vinden ze dit vooruitzicht.

4. Hoe belangrijk is de jaarlijkse vakantie voor jou en je gezin. Kunnen jullie een jaartje zonder omdat je teveel werk hebt dat af moet of ga je een keer niet of juist op een goedkope vakantie?

5. Hoeveel belang hecht je aan zekerheid. Stel, zes maanden na je start moet je het besluit nemen om je huis te verkopen. Hoe reageer jij zelf op dit vooruitzicht en hoe reageert je partner?

6. Welke maatregelen heb je in het verleden genomen voor je pensioensopbouw. Kun je hiermee verder nu je zelfstandig werkt. Hoe belangrijk vind je dit?

7. Verzekeringen zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten serieus geld . De belangrijkste reden dat veel zelfstandigen er geen afsluiten. Tot het moment dat ze die toch nodig blijken te hebben. Dan is de financiële ellende vaak niet te overzien. Wat zouden deze verzekeringen jou kosten kosten én hoeveel moet je extra omzetten om deze verzekeringen te kunnen betalen?

Business vragen voor de ZZP’er

1. Welke 10 personen kun je nu op dit moment bellen om je diensten aan te bieden. Let op, je kent deze mensen en zij kennen jou waardoor de kans op een opdracht zienderogen toeneemt.

2. Met welke contactpersonen zou je graag in contact komen omdat je sterk vermoedt dat zij behoefte hebben aan jouw diensten. Via wie kun je met hen in contact komen?

3. Ken je andere ZZP’ers die hetzelfde of juist aanvullend werk doen. Kun je daarmee samenwerken? Kun je elkaar helpen? Hoe staan zij hier tegenover?

4. Wat heb je eigenlijk te bieden? Welk probleem los je op voor de ander? En, heel belangrijk, begrijpt de ander ook wat je aanbiedt en hoe groot is de bereidheid tot een opdracht?

5. In welke losse onderdelen kun je jouw werkzaamheden opknippen zodat je bijvoorbeeld met een kleine opdracht kunt starten. Veel opdrachtgevers willen eerst kennismaken door met elkaar te werken. Bevalt de samenwerking dan volgt vaak meer werk.

Mobiele versie afsluiten