kale plekken gras repareren

Gras repareren

Gras repareren is eenvoudig om te doen met een mooie groene grasmat als resultaat. Ieder jaar weer komt het gras enigszins gehavend de winter door. Na een fikse verticuteerbeurt in het voorjaar zie je pas echt hoe je gras er aan toe is. Een extra steuntje in de rug kan je gazon dan wel gebruiken.

Als het gazon is geverticuteerd of als het te weinig is bemest kunnen kale plekken voorkomen. Zaai deze opnieuw in om te voorkomen dat mos en onkruid de overhand krijgen. Maak de grond wat los, verwijder onkruid, hark het gelijk met het omringende gazon en voeg indien nodig fijne compost toe.

Kale plekken in je gras repareren met nieuw zaad

Kale plekken ontstaan door te weinig voedingsstoffen in de grond of na het verticuteren. Zeker in vochtige en schaduwrijke gazons zit veel mos dat na het verticuteren verwijderd is. Het beste kun je dan die kale plekken weer opnieuw inzaaien met graszaad dat speciaal geschikt is voor het herstellen van kale plekken. Dit zijn mengsels van verschillende soorten zaad. De grassoort die zich het beste thuis voelt in jouw grasmat komt het eerste op. Je hebt dus altijd het meest geschikte zaad te pakken. Afhankelijk van de temperatuur zullen de zaadjes in één tot drie weken ontkiemen.

Hoe repareer je gras?

Maak de grond met een hark wat los en verdeel die gelijkmatig. Kom je grond tekort, strooi dan wat extra verse grond bij. Strooi de graszaden gelijkmatig in één richting op de kale plek en herhaal dit dan in de tegenovergestelde richting. Hark ze daarna licht in. Tot slot, water geven. Zeker als er de komende 24 uur geen regen is voorspeld.

Hoe voorkom je dat je ieder jaar je gras moet repareren?

Voorkomen is beter dan genezen. Toch is een strak en groen gazon onderhouden één van de moeilijkste tuinbezigheden die er is. Ieder jaar zul je toch reparatiewerkzaamheden moeten uitvoeren. Maar met de volgende tips hou je de schade wel beperkt.

Maaien, maaien en nog eens maaien

Twee tot drie keer per week je gras maaien op gemiddelde hoogte van ongeveer 2,5 centimeter is het beste. De meeste grasmaaiers kun je op verschillende hoogtes instellen. Regelmatig maaien is veel effectiever en het minst schadelijk voor je gras dan wanneer je het gras één keer in de week heel kort maait. Zorg wel dat de messen van je maaimachine scherp zijn.

Wanneer je gras maaien

Gras maai je van mei tot en met oktober. Daarvoor en daarna niet meer. Eind april, begin mei wordt het warmer en begint het gras te groeien. Maai je gras dan twee tot drie keer per week op ongeveer 25 millimeter hoog.
Is het een droge periode in de zomer, maai het gras dan niet te kort. Zorg dat het dan bijvoorbeeld rond de 35 millimeter blijft. Anders loop je het risico dat het gras te snel uitdroogt, geel wordt en kale plekken gaat vertonen. Dan moet je volgend jaar zeker die plekken gras repareren.

Regelmatig water sproeien

Regelmatig water sproeien voorkomt uitdroging van je gras. Belangrijk is ook dat je niet sproeit als de zon fel schijnt en het warm is. Het meeste water verdampt direct of je gras schroeit te snel weg. Met een automatische tuinsproeier bepaal je zelf het juiste moment om te sproeien. Nog handiger, een automatische tuinsproeier met vochtsensor. Is de bom te droog? Dan wordt automatisch gesproeid.

Gras winterklaar maken

Door je gras winterklaar te maken help je het gazon de winter door. Oktober is de maand om hiermee te beginnen. Je maait net zo lang door tot het gras niet meer groeit of de temperatuur onder de 6 graden komt. Dan stop je. Maai wel op een iets hoger standje dan in de zomer. 4 centimeter is een mooie lengte. Meer tips om je gras en de tuin winterklaar te maken lees je hier.

Mobiele versie afsluiten