Sollicitatievragen die je wel en niet stelt aan de werkgever

De beste sollicitatievragen die je wel en niet stelt aan je nieuwe werkgever. Een succesvol sollicitatiegesprek voer je samen. Zowel je nieuwe werkgever als jij willen allebei meer te weten komen tijdens het gesprek. Hier maakt het verschil of dit je eerste, tweede of derde sollicitatiegesprek is. Hou dus goed bij welke vragen je wanneer stelt en onthoud belangrijke vragen die waar je in een tweede of derde gesprek nog eens op terug kunt komen. Dat jij ook vragen stelt is super belangrijk. Het toont jouw interesse en enthousiasme over de vacature en het bedrijf. En je laat direct zien hoe goed je voorbereiding is, dat je niet over één nacht ijs gaat en dat ook jij een overwogen keuze gaat maken.

Tips voor vragen die je aan je nieuwe werkgever stelt tijdens het sollicitatiegesprek

WEL VRAGEN: De vacature

Begin bijvoorbeeld bij de vacature zelf. Bijvoorbeeld hoe de vacature is ontstaan. Is het een nieuwe functie of heeft iemand het bedrijf verlaten. Als het een nieuwe functie is, ga je vervolgens door op de ambities die het bedrijf heeft met deze nieuwe functie. Wat verwachten ze zelf? Hoe zou jij bij kunnen dragen aan een succesvolle invulling van deze nieuwe vacature?

WEL VRAGEN: De inhoud van de functie

  • Wat vind de werkgever een belangrijk aspect van de inhoud van het werk. Wanneer wordt dit werk met succes uitgevoerd? Waar gaat het vaak mis?
  • Als ik wordt aangenomen, wat verwacht werkgever dan van mij in de eerste twee maanden?
  • Wat zijn de werktijden en moet ik ook rekening houden met overwerk of werk in het weekend?
  • Kun u beschrijven hoe ik wordt ingewerkt?

WEL VRAGEN: Opleidingsmogelijkheden

Organiseert de werkgever intern cursussen? Zijn er nog speciale certificaten nodig om de functie goed uit te kunnen voeren? Hoe denkt de werkgever over trainingen en opleidingen? Is hier een vast budget voor beschikbaar? Wanneer zou jij hiervoor in aanmerking komen?

WEL VRAGEN: Carrière mogelijkheden

Altijd een hekel punt tijdens een gesprek is het vragen naar de loopbaanmogelijkheden die de werkgever biedt. Je solliciteert immers naar een bepaalde functie en praat nu al over een volgende nieuwe stap. Toch kun je dit aansnijden. Bijvoorbeeld: Hoe gaat werkgever om met begeleiding van jouw loopbaan? Is het gebruikelijk dat werknemers doorstromen naar nieuwe functies? Wordt dit actief gestimuleerd door de werkgever?

WEL VRAGEN: De collega’s

Op welke afdeling kom je te werken? Hoeveel collega’s heb je met wie je direct samenwerkt? Wie is de leidinggevende op de afdeling? Hoe beschrijft werkgever de sfeer op de afdeling?

WEL VRAGEN: Vervolg van de sollicitatie

Wat gebeurt er na afloop van dit gesprek? Komt er een tweede of zelf derde ronde? Wanneer kun je een reactie verwachten? Belt de werkgever je op, stuurt hij een brief of een e-mail?

Er zijn vragen die je tijdens je eerste kennismaking met de werkgever beter niet kunt stellen. Het zijn bijvoorbeeld vragen waarop je zelf al het antwoord had kunnen vinden bij jouw voorbereiding.
Lees daarom de vacature altijd meerder keren grondig door en zet de feiten over de organisatie vast op een rijtje. Bezoek de website, Google het bedrijf, check LinkedIn en sociale media als Facebook en Twitter. Zo kom je al heel veel te weten over het bedrijf waar je solliciteert.
Ook zeer informatief is het lezen van het jaarverslag van het bedrijf waar je wilt werken. Een jaarverslag staat vaak bomvol belangrijke feitelijke informatie.
Natuurlijk, domme vragen bestaan niet. Maar niet elke gesprekspartner zal dat zo opvatten. Probeer daarom vragen die niet relevant zijn voor jouw sollicitatiegesprek te vermijden. Dat geldt natuurlijk ook voor de slimme vragen. “Wat is uw visie op de ontwikkeling van de markt de komende vijf jaar” is geen fijne vraag voor je werkgever tijdens een eerste kennismaking.

NIET VRAGEN: Dooddoeners

  • Hoeveel mensen werken er bij dit bedrijf?
  • In welke landen is het bedrijf actief?
  • Wat is de omzet van uw organisatie?
  • Wanneer is het bedrijf opgericht?
  • Bent u de eigenaar?

NIET VRAGEN: Vragen die aangeven dat je onzeker bent of dat je heel nodig nu een baantje nodig hebt.

  • Maak ik kans op deze baan?
  • Denkt u dat ik geschikt ben voor deze baan?
  • Vond u dat het gesprek goed is gegaan?

Als je geen kans had gemaakt was je nooit uitgenodigd en of de werkgever het gesprek als goed en prettig heeft ervaren komt je niet te weten. Hij of zij zal nooit zeggen dat het een slecht gesprek was. Uit respect voor jou.

NIET VRAGEN: De salarisvraag

Tijdens je eerste gesprek begin je nooit zelf over de arbeidsvoorwaarden en het salaris dat je zou kunnen verdienen. Je wekt direct de indruk dat je meer geïnteresseerd bent in geld dan in de nieuwe functie, de inhoud van het werk en de bedrage die je kunt leveren aan de organisatie.
Salaris en arbeidsvoorwaarden komen altijd in een tweede of derde sollicitatiegesprek aan de orde. En ook salaris hoort bij jou voorbereiding. Waarom solliciteer je op een baan waarvan je zou kunnen weten dat de gemiddelde salarissen te laag voor je zijn. Dom dus.

 

  • Wat ga ik verdienen met deze functie?
  • Geeft u ook reiskostenvergoeding?
  • Is er mogelijkheid op een auto van de zaak?
  • Wat is de kans dat deze baan een vaste aanstelling wordt?
  • Is er een winstuitkering of dertiende maand?

Succes met je voorbereidingen!

Mobiele versie afsluiten