snoeien-in-de-zomer

Tuin snoeien in de zomer doe je in juli en augustus

Je tuin snoeien in de zomer? Kan dat eigenlijk wel. In dit artikel diverse tips welke planten je kunt of moet snoeien in de zomermaanden juli en augustus.
En ja, snoeien in de zomer is zelfs beter dan snoeien in de winter. De planten zijn volledig in hun kracht waardoor de snoeiwond die altijd ontstaat als je een tak afknipt sneller herstelt. Veel beter dan in de winter. Een ander voordeel is dat je in de zomer schimmels en bacteriën veel minder kans geeft om toe te slaan dan in de winter.
Nog een voordeel van snoeien in de zomer; je geeft planten en bomen de kans goed te herstellen en weer nieuwe scheuten aan te maken waardoor ze sterker en gezonder de winter in gaan. Zo is de kans het grootst dat ze een flinke winter ook goed doorkomen.
En laten we onszelf niet vergeten. Snoeien op een lekkere zomerse avond is toch veel aangenamer dan op een kille, natte herfstdag?

Belangrijkste tip: Snoei nooit in de volle zon

Het is voor jezelf niet aangenaam en zeker niet voor de plant. Het snoeien veroorzaakt snoeiwonden aan takken en bladeren waardoor het vocht van plant of boom snel verdampt. Hierdoor krijg je bruine bladeren of randjes. Niet mooi dus. Gaat de zon onverwacht toch plotseling flink schijnen, geeft dan extra water bij in de hoop dat de schade meevalt. Of zet de sproeier aan. Met een automatische tuinsproeiers en kun je zelf in de zon gaan liggen.

Tip 1: Zit het in de weg? Snoeien

In de zomermaanden zijn alle planten volgroeid. Ze staan vol in bloei, moeten nog bloemen gaan geven of zijn uitgebloeid. En dat kan nog wel eens voor verrassingen zorgen. Zeker als een plant al een paar jaar lekker groeit en steeds groter wordt. Je kunt je paadje niet meer gebruiken of loopt of zit voortdurend tegen de takken aan. Zeker als er even een regenbui gevallen is en de takken en bloemen zwaar van de waterdruppels extra naar voren hangen. Wat doe je? Het mooiste is als je de takken kunt opbinden. Dat is wel zo prettig en mooi voor de plant. Lukt dit niet, snoei dan de langste en vervelendste takken weg. Je tuin heb je immers om met veel plezier in te leven.

Tip 2: Juli snoeibeurt

In Juli is de Blauweregen (Wisteria) aan een snoeibeurt toe. Knip de Blauwergen tot op vijf takken terug.
Van de vaste planten willen ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbeksoorten (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea) graag een snoeibehandeling. Wil je graag een tweede bloei, start dan vroeg in juli met snoeien.
Bomen die je in juli een beurt kunt geven zijn de Berk, Esdoorn, Notenboom en de Haagbeuk.
Rozen willen graag gesnoeid worden in juli. Doe je dit dan is de kans op een flinke nabloei het grootst.

Tip 3: Augustus snoeibeurt voor de buxus

Eind augustus is de maand om de buxus weer eens flink te verwennen. Is het flink warm geweest dan zie je her en der misschien wat gele blaadjes en ziet de buxus er natuurlijk niet meer zo fris groen uit als in het voorjaar. Ook is het model van je buxus soms ver te zoeken na een flinke groei.
De buxus snoei je het beste met een scherpe buxusschaar. Begin bij een haagje altijd eerst aan de zijkanten en daarna pas de bovenkant. De augustus snoei is de laatste snoeibeurt van het jaar. Het is daarom van belang dat je de buxus ook nog wat extra’s meegeeft voor in de winterperiode. Strooi daarom wat buxusmest of koemest.
Verwijder ook alle kleine buxusblaadjes die je met het snoeien hebt afgeknipt. Voordeel van augustus is dat het meestal niet hard waait en de blaadjes niet door je hele tuin waaien.

Handige producten van Bol.com als je de Buxus gaat snoeien.

Tip 4: Overige snoeibeurten in Augustus

De perenboom mag je alleen in augustus snoeien. Nou ja, mogen. Het wordt je aangeraden. Waarom? De perenboom is uitermate gevoelig voor schimmelsziekte.

Tip 5: Tuin winterklaar maken start in Oktober

Het winterklaar maken van je tuin start in oktober. Het weer is dan meestal een stuk aangenamer dan verder in het najaar. Lees hier 10 belangrijke tips waar je aan denkt als je de tuin winterklaar gaat maken.

Mobiele versie afsluiten