verkouden tips

Verkouden tips om snel van je verkoudheid af te zijn

Ben je echt verkouden? Of heb je misschien last van hooikoorts? Lees dan de beste medicijnen tegen hooikoorts zonder recept.

Ergste verkoudheid is na drie dagen wel over

Doorgaans duurt een flinke verkoudheid wel even, maar is het ergste na drie dagen wel over. Na een dag of zeven tot tien ben je er weer helemaal van af. Ben je gezond dan gaat een verkoudheid altijd vanzelf over. Zonder iets te doen. Wel kun je een aantal maatregelen nemen met deze verkouden tips om de last van de verkoudheid te verminderen en de kans op een snel herstel te vergroten.

Ben je nu flink verkouden zorg dan in elk geval dat je huisgenoten niet verkouden worden. Was vaker je handen en zeg je huisgenoten dat ze dit ook moeten doen. Er zijn onderzoeken waaruit mogelijk blijkt dat het dragen van mondkapjes preventief werkt. Maar of je thuis in je gezin zover wilt gaan…
Volwassenen worden per jaar gemiddeld twee tot drie keer verkouden. Kinderen zes tot twaalf keer per jaar. Je kunt zelfs verkouden zijn zonder dat je er zelf erg in hebt.

De meest succesvolle verkouden tips

Leuk om te weten. Maar wat doe je er nu aan? Hoe verzacht je de klachten van je verkoudheid en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf. De meest succesvolle verkouden tips die je zeker helpen.

Verkouden tips 1: Zo zorg je voor een goede nachtrust

Als je verkouden bent gaat je lichaam volop de strijd aan om de verkoudheid te bestrijden. Dit kost energie. Op tijd naar bed en goed slapen helpt om voldoende rust te pakken is één van de belangrijkste verkouden tips. Maar goed slapen met een verstopte neus en luchtwegen is lastig. Dit kun je doen om je luchtwegen meer open te houden en het snotteren tegen te gaan.

Verkouden tips 2: Gepelde ui naast je bed

Het idee is misschien minder aantrekkelijk om een stinkende ui op je nachtkastje te leggen. Maar het helpt weldegelijk om je luchtwegen beter open te houden waardoor je beter kunt slapen. Zorg er voor dat de ui gepeld is en snijd deze door midden, in vieren of in plakken. Leg de ui zo dicht mogelijk bij je hoofd op het nachtkastje. De vluchtige stoffen in de ui, ja die waar je van gaat huilen, laten je slijmvliezen iets krimpen waardoor je automatische beter door je neus kunt ademen.

Van een ui naast je bed gaat de verkoudheid niet over. Wel slaap je beter. En die rust kan je lichaam goed gebruiken.
Het is een fabeltje dat je een zak ongepelde uien onder je bed moet leggen. De schillen beschermen de uit zo goed dat er geen enkele vluchtige stof ontsnapt. Niet doen dus.

Verkouden tips 3: Stomen voor het slapen gaan

Nummer drie van de verkouden tips is een stoombadje voor het slapen gaan. Nadeel is dat het effect maar tijdelijk is. Je zult waarschijnlijk goed inslapen maar tijdens de nacht misschien ook weer wakker worden omdat je neus verstopt is. Stomen met gewoon heet water is het meest makkelijk en effectief. Kook water en doe dit in een teiltje. Hou je hoofd er boven en doe een handdoek over je hoofd heen. In het begin zal de damp nogal heet zijn. Let hier goed op. Haal rustig adem. Zit je er al een tijdje onder dan kun je dieper inademen.
Veiliger is het om de wasbak vol met heet water te laten stromen en dan je hoofd bedekt met een groot badlaken boven de gootsteen te hangen. Het risico dat je per ongeluk de teil met water over je schoot heen trekt heb je dan niet.

Verkouden tips 4: Slaolie, olijfolie of zonnebloemolie op je voorhoofd

Een alternatief voor de ui op je nachtkastje is een beetje olie smeren op je voorhoofd, je slapen, borst en rug. Het maakt niet zoveel uit of je olijfolie, zonnebloemolie of slaolie gebruikt.

Verkouden tips 5: Drink voldoende. Vooral warme dranken

Goed drinken als je snotverkouden bent is heel belangrijk. Vooral warme dranken. De warmte maakt de luchtwegen weer wat vrij en verminderd de groei van het virus in je neusholte. Tijdelijk zijn je mond en keel warmer dan je lichaamstemperatuur. Water is altijd goed net als natuurlijke vruchtensappen. Warme gemberthee en pepermuntthee hebben weer een positief effect op meer lucht.

Verkouden tips 6: Drink Kippenbouillon

Bouillon van kip of kippensoep helpt zeker tegen de verkoudheid. Diverse onderzoeken hebben aangetoond waarom nu juist soep van de kip helpt tegen verkoudheid. In het kort komt het hier op neer.

Kippenbouillon is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Eén van de eiwitten bevat het aminozuur cysteïne dat sterk lijkt op het geneesmiddel acetylcysteïne. Deze stof verdund het slijmvlies waardoor vastzittend taai slijm in de luchtwegen meer vloeibaar wordt en je het beter ophoest. De ontstoken witte bloedcellen die je aan het hoesten brengen worden door kippensoep onderdrukt.

Kippensoep uit een blik of zelf maken. Volgens de onderzoekers werkt soep uit blik prima, maar is zelf getrokken bouillon nog beter.

Recept voor zelfgemaakte Kippenbouillon

Ui pellen en snipperen. Prei schoonmaken, in ringen snijden en wassen. Winterpeen schrappen en in plakjes snijden. Peperkorrels met bolle kant van lepel kneuzen.

Kippenbouten in soeppan leggen. Groenten en kruiden, peper en foelie erover verdelen en 1 liter koud water erbij schenken. Bouillon in open pan aan de kook brengen en op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.

Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen. Zeef op andere pan leggen en bouillon erboven zeven. Eventueel teveel aan vet weg deppen met keukenpapier. Of bouillon koud laten worden zodat vet stolt, en gestold vet uit soep scheppen.

Vel van kippenbouten verwijderen. Kippenvlees van bouten losmaken, in stukjes snijden en weer aan bouillon toevoegen. Kippenbouillon op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Bestrooien met bieslook.

Het volledige recept vind je hier.

Verkouden tips 7: Zout water snuiven

De neus spoelen met zout water is een veilige en effectieve manier om van je verkoudheid af te komen. Tijdens een verkoudheid ontstaat er slijm in de neus en soms je oor waar bacteriën in blijven zitten waardoor je niet snel van de neusverkoudheid af komt. Je lichaam doet zijn best maar kan best een beetje hulp gebruiken. Zout water snuiven helpt om de bacteriën te doden en maakt de neus weer vrij om beter adem te halen. Bovendien helpt dit om een oorontsteking te voorkomen of sneller te genezen.

Hoe maak je een zout water neusspray?

Kook een liter water en los hier 9 gram zout in op. De apotheek heeft ook zouttabletten zodat je precies weet hoeveel gram je oplost in het water. Laat de zoutoplossing afkoelen tot lichaamstemperatuur. Hou er rekening mee dat de zoutoplossing twee dagen houdbaar is. Maak daarna nieuwe.

Inspuiten of opsnuiven van de neusspray

Misschien heb je nog een leeg neusspraytje die je opnieuw kunt vullen. Wat ook werkt is een injectiespuitje dat je bij de apotheek koopt. Die vul je met de zoutoplossing waarna je de inhoud in je neusgat spuit. Rustig aan. Niet met grote kracht inspuiten.
Wat je ook kunt doen is het zoute water opsnuiven van een eetlepel. Hou wel het andere neusgat met een vinger dicht.

Hoeveel snuif je op?

Voor volwassenen is 2 ml per neusgat per keer voldoende. Bij kinderen jonger dan 1 jaar is dit 1ml. Herhaal dit een aantal keer per dag net zo lang totdat de verkoudheid over is.

Verkouden tips 8: Lepeltje ui met bruine suiker

Heb je last van kriebelhoest neem dan een lepeltje ui met bruine suiker. Snijd een ui in stukjes, doe ze in een bakje en gooi er een paar lepels bruine suiker mee. Dit laat je een dag staan. Zo trekken de vluchtige sappen van de ui in de suiker. Neem regelmatig een lepeltje van je tovermix om je keel te verzachten en de kriebelhoest tegen te gaan.

Verkouden tips 9: Snuiven of snuiten

Ben je snotverkouden dan kun je zakdoekjes en tissues blijven aanslepen. Beter is het om niet te snuiten maar je neus op te halen. Erg sociaal en gepast vinden we dit niet, maar beter voor je neus is het wel.
Ook als je niet verkouden bent, produceert je neus slijm. Dit wordt via de natuurlijk weg van buiten naar binnen afgevoerd. Dit is dezelfde richting als wanneer je je neus ophaalt.
Snuiten werkt precies tegenovergesteld. Bovendien als je snuit loop je de kans dat je het slijm vol met bacteriën diep in je holtes blaast waardoor de kans op een flinke ontsteking groter is.
Ophalen die neus dus als je verkouden bent. Lastig? Gewoon doen, het is beter voor je neus en voorkomt grotere problemen.

Verkouden tip 10: Gezond eten

Gezond eten ondersteunt je weerstand. Is die goed an is de kans op verkouden worden minder en wordt je toch verkouden dan herstel je sneller.
Lees daarom ook de Gezond eten tips

Mobiele versie afsluiten